RSS

Menolak dan Ditolak.. The Art of Rejection

15 Dec

Pernah ditolak (being rejected)? Atau pernah menolak (reject)? Ohh.. ditolak dan menolak apa ye? Persoalan ditolak dan menolak ini adalah satu isu yang subjektif. Ditolak atau gagal dalam temuduga kerja yang dipohon, ditolak kertas cadangan latihan ilmiah yang telah bertungkus lumus disiapkan oleh penyelia latihan ilmiah, ditolak ajakan untuk keluar makan oleh kawan dan bermacam-macam lagi jenis penolakan yang kita terima sepanjang hidup kita ini. Kesemua bentuk penolakan di atas sudah tentu memberi kesan yang mendalam dalam hati kita. Samaada kesan yang baik iaitu membuatkan kita lebih cekal dan bijak berusaha untuk mencapai apa yang diinginkan mahupun menyebabkan semangat kita jatuh serta merta untuk mencuba dengan memberikan usaha yang lebih baik dari yang sebelumnya. Tidak kisahlah kita di pihak yang menolak atau pihak yang ditolak, kedua-dua posisi ini sudah pasti memberi kesan dalam diri kita. Semakin besar bentuk penolakan yang dilakukan atau diterima, semakin besar kesannya ke atas diri kita.

Tapi, penolakan yang ingin disentuh pada entry ini ialah penolakan cinta.. atau dalam bahasa kampung; “how to reject others’ love towards us and how to accept the truth that we have been rejected by the one we love”.

Di antara kita sudah pasti ada yang berpengalaman mereject perasaan orang terhadap kita dan sudah tentu apabila ada yang mereject, orang yang direject pun mestilah turut wujud bukan? Entry ini mungkin agak tragik bagi sahabat-sahabat yang telah direject cintanya dan agak pedih jugak bagi sahabat-sahabat yang telah mereject cinta seseorang terhadapnya. Ingat senang nak mereject dan direject ni? Susahh.. sangat-sangat susah sebenarnya.

Oleh yang demikian, di sini saya senaraikan bagaimana cara untuk mereject seseorang dan bagaimana untuk mengatasi keterlukaan yang dialami setelah direject. Sebenarnya, bukanlah mudah bagi kita untuk meluahkan perasaan kepada orang yang kita suka. Ada yang mengambil masa bertahun-tahun mengumpul keyakinan diri untuk meluahkan perasaan cinta tersebut. Ada juga yang demam sebelum, semasa dan selepas confess. Kita semua pun sedia maklum kan? Untuk melakukan confession terhadap gadis yang disukai oleh seseorang lelaki, bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh kerana saya bukanlah seorang lelaki, maka saya tidak dapat benar-benar menghayati bagaimana sukarnya perasaan untuk membuat confession itu.. xD

Tapi, apa yang saya pasti adalah amat sukar bagi kedua-dua lelaki dan perempuan membuat keputusan untuk melakukan confession. Usaha untuk mengumpul keyakinan diri bukanlah satu usaha yang sangat senang. SANGAT-SANGAT SUSAH~~

Ahh.. meleret sudah.. baiklah, kita masuk ke topik yang ingin dibincangkan; bagaimana cara terbaik untuk mereject seseorang. Sebelum melakukan penolakan ini, kita hendaklah menimbangkan situasi kedua-dua watak dalam kisah ini. Watak kita sebagai orang yang akan mereject dan watak kawan kita sebagai orang yang akan direject. Kalau kita tak mahu meneruskan persahabatan dengan mereka, tiada masalah.. kita boleh gunakan sebarang perkataan untuk melakukan rejection tersebut. Contohnya:

“Saya tak suka pun kat awak. Awak je yang perasan lebih-lebih. Tolong jangan SS (syok sendiri) ye. Siapa yang mulakan dulu?”

ataupun…

“Maaf, saya tak pernah ada perasaan kat awak. Saya suka kat orang lain. Awak takde ciri-ciri lelaki/wanita idaman saya.”

Heee… sungguh tabah orang yang mereject dengan menggunakan ayat-ayat tersebut. Dan teramatlah cekal, tabah dan pasrahnya orang yang direject itu.

Tapi, sekiranya kita sangat-sangat sayangkan persahabatan kita dengan kawan kita, sudah tentu kita akan berhati-hati dalam menyusun perkataan dan ayat untuk diberitahu. Mungkin ayat-ayat seperti di bawah boleh dijadikan sebagai panduan;

“Terima kasih kerana menyayangi saya. Saya sangat-sangat menghargai perasaan awak terhadap saya. Namun, saya masih belum bersedia untuk memberi dan menerima sebarang komitmen buat masa sekarang. So, saya rasa lebih baik kita berkawan je dulu. Kerana saya suka kawan dengan awak.”

ataupun sekiranya kita bimbang ayat-ayat kita tu nanti akan memberi harapan kepada kawan kita tu, sedangkan kita sebenarnya memang tak mahu pergi jauh pun dengan dia. So, boleh la guna ayat macam kat bawah..

“Terima kasih kerana menyayangi saya. Saya hargai perasaan awak tu. Tapi, saya harap kita boleh stay sebagai kawan je. Boleh kan? Saya nak kawan je ngan awak sebab saya sayang awak sebagai kawan je. Tak lebih daripada tu.”

Mungkin masih lagi enak untuk didengar bagi menjaga perasaan dan persahabatan kedua-dua belah pihak. Sekurang-kurangnya tidaklah terluka sangat perasaan kawan kita tu. Dan lepas buat rejection tu, pandai-pandailah layan kawan kita tu macam biasa. Lain la kalau tak mahu kawan dengan dia dah. Berpatah arang, berkerat rotan. Hehehe..

Biasanya selepas direject, kita memerlukan masa yang banyak untuk bertenang. Bukan senang untuk menerima rejection ni. Self-confident pun boleh jatuh tahu. Kadang-kadang ada yang rasa sangat-sangat tak berguna. Sampai tahap rasa cam tak layak untuk hidup dalam dunia ni.. wahhh… come on.. come on.. life must go on.. direject oleh manusia bukanlah apa-apa. Lagi malang kita kalau hidup kita direject oleh Allah S.W.T. Tak perlulah nak down sampai mengurungkan diri dalam bilik berminggu-minggu. Menangis sampai banjir bilik air. Atau berkabung berbulan-bulan. Cheer up my dear friend. Let’s move on. Be positive. Cinta manusia bukanlah segala-galanya. CINTA Allah yang lebih utama.

Mungkin si dia bukanlah jodoh kita yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T kepada kita. Mungkin juga ada orang yang lebih baik telah disediakan oleh Allah untuk kita tapi belum sampai masanya lagi untuk kita bersama-sama dengannya. Dan.. mungkin juga tu semua adalah ujian Allah untuk kita supaya tidak pernah berputus asa dengan rahmat dan kasih sayang-Nya. Ingat, janji Allah itu benar dan pasti. Dia takkan pernah memungkiri janji-Nya. Dan.. mungkin juga si dia tu sebenarnya jodoh kita tapi sebenarnya dia dan kita belum benar-benar bersedia untuk bersama. Sebab tu Allah suruh kita tunggu dulu. Dia belum nak bagi lagi. Sabar. Manalah kita tahu kan.. there are too much possibilities in our life. Jadi jangan pernah give up untuk terus berharap kepada-Nya.

Apa yang perlu dibuat setelah direject selain kaedah-kaedah yang boleh kita jumpa kat internet ni cam hang out dengan kawan-kawan, shopping sakan, bercuti dll ialah;

1) Terima la kenyataan bahawa kita telah direject. Memang susah. Tapi kita tetap kena move on. Hidup kita tak boleh statik dan mengenang nasib saja.

2) Dekatkan diri dengan Allah. Yess.. too typical right? But this kind of typical thing is the vital thing we should do as His servant.

3) Ramai yang akan suffer masa nak menangani dan menghadapi kekecewaan ni. Seolah-olah dunia sudah berakhir. Hidup tak ada gunanya lagi. Tak ada masa depan la.. dan ada masanya kita akan down yang amat sangat. Susah sangat-sangat nak naikkan balik keyakinan diri kita tu. Tapi ingatlah. Serahlah hati kita kepada Allah, nescaya Dia akan mengubati hati kita itu dan menyatukan hati kita dengan hati orang yang dekat dengan-Nya juga. Itulah nikmat yang terbaik untuk kita.

4) Bukan senang untuk mencari life partner yang betul-betul memahami tanggungjawab dan akan melaksanakan tanggungjawab masing-masing selepas kahwin. Ini perkara yang serius. Menurut Ustaz Hasrizal di dalam ceramah beliau yang bertajuk “Membentuk Insan Rabbani Modul Luqman Al-Hakim”, statistik pernikahan di negara kita semakin berkurang manakala statistik perceraian semakin meningkat. Sama-samalah kita renungkan faktor penyumbang kepada statistik ni dan solution untuk diapplykan dalam hidup kita.

So, jangan terburu-buru dalam memilih pasangan. Bukan senang nak membina sebuah “rumahku syurgaku” (baiti jannati) di zaman sekarang ni. Terlalu banyak cabaran dan dugaan yang akan kita hadapi. Persiapkan diri dengan ilmu rumah tangga dan keibu-bapaan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk mendirikan rumah tangga. Itu yang terbaik. Kejarlah kualiti. Jangan mengejar kuantiti yang tidak berkualiti.

Sekadar ini sajalah dulu repekan di entry ni. Semoga ia bermanfaat kepada diri sendiri dan juga sahabat-sahabat yang lain.

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh saya menumpang mandi,
Kalau ada idea dan masa lapang,
Lain kali saya menulis lagi.

 
3 Comments

Posted by on December 15, 2011 in An-Nasihah, Opinions + Thoughts

 

3 responses to “Menolak dan Ditolak.. The Art of Rejection

  1. wan hana

    February 1, 2012 at 17:01

    menolak tak sesakit di tolak kan?^^

     
  2. dhieya

    February 1, 2012 at 17:10

    menolak, sakitnya lain rasanya.. ditolak, sakitnya lain rasanya..
    lain la kalau yang menolak tu memang sangat2 kejam.. xde perasaan.. memang dia xkan rasa ape2..

     
  3. AKD

    November 30, 2014 at 16:14

    Orang yang me’reject’ kita masih ingin menganggap kita sebagai adik dan dia sbg abg.tapi hati ini tak mampu bertahan dengan setiap ceritanya ingin mencari calon lain, ingin btunang, ingin berkahwin.
    Ingin sahaja menyepikan diri dari berhubung dgnnya.tetapi diri ini ingin bertindak secara professional even setelah direject olehnya.tolong bantu diri ini.pls.dalam kebuntuan.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: