RSS

as I promised before~

24 Feb

Assalamualaikum wrt dan salam sejahtera~

Apa khabar? How are you today? Ogenki desuka? Hope all of you are doing fine~ insya Allah..

In the previous entry, I promised to write about something that I think is very important, right? Yeah.. this thing is really important.. and today I will write about pessimist thought..

Why I want to write about this topic? Sebab… pemikiran yang pesimis dan negatif merupakan pembunuh/perosak kepada kreativiti dan kemajuan diri.. oleh yang demikian, ia sangat penting untuk dibincangkan.. ramai di antara kita yang punyai pemikiran yang pesimis ni.. tak kisah la dari aspek apa sekali pun..

Okay~ pertama sekali, pesimis atau pesimistik tu apa ye? Menurut Kamus Dewan Bahasa online;
“(pésimistik) bersikap atau berpandangan mudah putus harap (cenderung melihat keburukan sesuatu, segera berasa kecewa atau hilang kepercayaan terhadap sesuatu), lwn optimis”
“Pesimis – bersikap mudah putus asa atau mudah kecewa”

Bagaimana sikap pesimis ni boleh membunuh keyakinan dan jati diri kita? Semua orang tau kan? Honestly said, I have this pessimistic thought.. always feel that I’m not as good as other people, thinking that I can’t do better than others.. BUT!! now, after going through some “life workshop”, I realized that I should stop it.. stop it now otherwise I’ll regret for the rest of my life.

Bila bercerita tentang pemikiran pesimis atau negatif, ia berkaitan dengan keyakinan diri. Dalam dunia sekarang ni, even 30 tahun yang lepas pun, kita kena la yakin dengan diri sendiri.. so, apa masalah orang yang kurang keyakinan diri sendiri ni? Mereka susah nak move on.. susah nak jadi kreatif.. susah nak bebaskan diri dari belenggu krisis kepercayaan diri.. apabila tidak percaya dengan diri sendiri, semua perkara yang dilakukan tidak menjadi.. apabila perkara yang dilakukan gagal, maka krisis kepercayaan diri sendiri akan jadi semakin teruk~~ ahhh… no~~ you shouldn’t be like that.. to overcome this crisis, I guess everyone already know about how to overcome this problem but, I still wanna say it here.. please bear in your mind that;

01) You are same with others.. ada kelemahan.. ada kelebihan..
02) You are better and great than what you expect..
03) You are a normal human who always doing mistakes and right things.. it’s normal yo~
04) Nobody is perfect, accept it if you have done mistakes..
05) Remove your ego from your heart. Yeah… your heart.. orang ego ni takkan ke mana.. this is the vital part because, if you have this attitude, you never can learn because you don’t want to hear from other people.. move on.. you won’t succeed if you still wanna protect your ego..
06) This is the vital method to improve yourself. And it works! Insya Allah.. dekatkan diri dengan Allah.. jaga akhlak dan peribadi.. cuba untuk berubah untuk menjadi lebih baik dari hari-hari yang sebelumnya. Setiap orang ada sejarah hidup yang tersendiri. Dari situ la kita belajar untuk menghargai diri sendiri. Jaga hubungan kita dengan Allah.. pernah dengar kan ayat ni; “kalau kita bermasalah dengan manusia, tu maksudnya kita ada masalah dari segi hubungan kita dengan Allah”.. so, pandai-pandai la ye.. seriously, we will feel the difference when we are close with Him..
07) Love, trust and appreciate yourself more than anyone else. Camne orang lain nak sayang, percaya dan hargai diri kita kalau kita tak sayang, percaya dan hargai diri kita sendiri? Jadi, sayang, percaya dan hargai diri sendiri lebih daripada orang lain. Orang lain tu dah second.. dalam kes ni laa..
08) Istiqamah untuk berubah.. insya Allah boleh berubah.. istiqamah ni sukar kecuali bagi orang-orang yang sabar. Dan sabar ni separuh dari iman.

Hmm… dah terlalu panjang rasanya membebel kat sini.. sebenarnya banyak tips untuk atasi masalah pessimistic / self esteem / self confidence ni.. tinggal kita nak berubah atau tak.. tu je..

And.. I’m agree with this article especially point no 3, 6 to 8; read inspiring story; connect to your spiritual power source; get rid of negative words; and open your mind for unexpected ways.

So, sama-sama lah kita berusaha untuk kurangkan banyak sikit negative thought / pessimistic tu. Insya Allah kita akan jadi hamba Allah yang cemerlang di dunia dan akhirat. =)

p/s: kalau ada apa-apa nak kongsi kat sini, silakan kongsi ye.. we’ll learn together.. thanks for reading..

see ya in next entry.. jaa ne~ =D

 

5 responses to “as I promised before~

  1. Yana Mus

    February 25, 2011 at 06:40

    Erm…I feel good reading this entry.. Ye, kdg2, manusia mmg bgitu. Antara obvious n tak je. Yg OVER, mmg membunoh la! Ku jg Xlari dr pessimist thought ni.. haha.. Tp, X overdose! Kdg2 jer… ;-P Ape2pon, akn cuba jd +ve thingker! =)

     
    • dhieya

      February 25, 2011 at 09:36

      yup2~ manusia mmg camtu.. antara obvious ngan tak je… kalo yg tak obvious tu, bagus laaa.. still confident.. tp yg b’mslh ialah yg obvious sgt2.. we can’t move on.. seriously we can’t move on.. yeah~ yeah~ positive thinking is the best~ good for you~ =)
      thanks for comment~😀

       
      • Yana Mus

        February 26, 2011 at 00:04

        Sm2.. Ahli2 blogger muda akan saling menyapport antara member.. Maka, menyibuk2 lah kami d sini.. hihi.. Sambil2, blh tmbh pngtahuan.. =)

         
      • dhieya

        February 26, 2011 at 00:28

        alaa… wordpress xde function LIKE plk.. hehe.. LIKE ur comment.. keep supporting each other and the knowledge part tu.. hehe

         
  2. Yana Mus

    February 26, 2011 at 02:37

    Betol3!! Knowledge tang mana tu, kurg pasti.. Bnyk jgk kot.. Tang gossip yg ku share, huhu.. Tang benda2 mnarik yg khalis share (Xboleh bla pasal knp biskot berlubang?), nasihat2 berguana n mcm2 la.. hihi.. ;o) Keep sharing cz sharing i caring.. hihi..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: