RSS

……….

05 Jan

Kekadang… malah selalunya… kita melakukan sesuatu tanpa memikirkan kesan dan akibatnya… kekadang… aku terfikir… ape sebenarnya yang kita cari dalam dunia nie…? hanya satu jawapan yang pasti… KEREDHAAN ILAHI DAN KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT… akan tetapi, apa yang kita lakukan selalunya tidak menggambarkan ke arah itu… kan? manusia nie sungguh pelik…
aku terfikir… seringkali aku mahukan kesempurnaan becoz i’m a perfectionist person… tapi, apa yang aku dapat… bukan kesempurnaan… tapi, apa yang sepatutnya aku dapat. Allah itu Maha Agung. Dia memberi apa yang kita perlu untuk hidup bukan memberi apa yang kita mahu dalam hidup… seringkali juga, kita x tau nak bersyukur… malah… ada di antara kita, x tau apa itu syukur. syukur bukan sekadar mengatakan atau mengucapkan terima kasih atau syukur… bahkan ia lebih bermakna dan mendalam dengan tingkah laku dan perbuatan… bukankah iman itu sendiri ada 3 cara iaitu dari segi lafzi, iktiqad dan fi’li (lafaz, yakin dan perbuatan)… seringkali kita alpa…
sebenarnya, aku terlalu risau dan bimbang apabila memikirkan masalah remaja kita sekarang. dan aku tidak pernah sekali menyangka… bahawa… kebejatan sosial tue akan menular jugak ke bumi yang paling aku sayangi dan hormati… aku teramat risau akan masa depan umat islam sekarang… apa lar nak jadi… petanda kiamat dah banyak… tapi, berapa kerat, berapa ramai umat islam yang sedar akan hakikat islam itu sendiri… aiyaaaa… kekadang, aku sampai xleh nak kata ape… tambah2 lagi apabila baca artikel dalam mastika januari 2006… aiiiyooooo… aku benar2 x tahan biler baca artikel tue… betapa ceteknya pemikiran kita kan…? pastue… ishk… camaner nak cakap yek… kenapa gadis2 remaja sekarang nie begitu berani? aku benar2 x faham…. adakah itu petanda yang negara kita menyahut cabaran globalisasi? globalisasi haprak kalau sampai x reti nak jaga diri, x reti nak jaga akhlak dan peribadi!please… tolong lar jaga maruah… aku sedar aku pun bukannya baik sangat… akhlak pun xder ar cantik sangat… lagi cantik akhlak adik aku… tapi… aku… x sanggup nak hadapi kenyataan bahawa GADIS REMAJA KITA MURAH…!!! sanggup ker terima kenyataan? aku harap, aku dapat jaga diri aku dari buat benda2 x berfaedah dan kurang ajar macam tue…
come on… lumrah hidup… adat ar… kita tercipta dengan fitrah ingin mencuba, ingin tahu dan ingin segala2nya… but, it’s not reasonable to try something priceless by gambling our pride… isn’t right…???!!!
dah ar… aku pun malas nak campur… tapi, kalo aku x campur, aku pun terheret sama dalam kebodohan nie kan? x sanggup aku… haii… sakit kepala, sakit hati… sakit segala2nya biler mengenangkan…
ok ar… aku dah malas dah nak berceloteh… aku masih lagi terkejut nie… culture shock!!! huahaha… xder ar… terkejut dan x sangka… ape pun… apa benda yang aku terkejut tue memang penting ar dalam idup aku… but… we never know… boleh jadi benda yang kita x suka tue adalah perkara yang terbaik dalam hidup kita kan… and we should accept it…
okay… cau cin cau…
copied from my late blog at friendster.com

 
Leave a comment

Posted by on January 5, 2008 in Opinions + Thoughts

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: